Mladi robotičari sa FTN-a predstavnici Srbije na EUROBOT 2017 [VIDEO]


10.05.2017. - 09:06 

Na ovogodišnjem takmičenju EUROBOT Srbija 2017 timovi sa Fakulteta tehničkih nauka, MSM-RV, M41+ i Memristor, osvojili su prva tri mesta i time se plasirali na finalno takmičenje EUROBOT 2017 u Francuskoj, u gradu La Roche-sur-Yon koje će se održati od 24. do 28. maja ove godine.

Na Nacionalnom prvenstvu koje se odigralo 29.04.2017. u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu bilo je prijavljeno 16 timova, od kojih je 14 prošlo sudijsku homologaciju i na kraju je 12 ekipa učestvovalo na takmičenju sa sledećih fakulteta i srednjih škola: Fakultet tehničkih nauka (Novi Sad), Elektrotehnički fakultet (Beograd), Računarski fakultet (Beograd), Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (Beograd), Srednja elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ (Novi Sad). Takmičenje je bilo organizovano u pet rundi, nakon čega su usledili polufinalni i finalni mečevi.

Na EUROBOT takmičenju se svake godine prave roboti sa potpuno novim karakteristikama, a ovogodišnji zadatak koji je stavljen pre robote jeste izgradnja naseobine na Mesecu. Pobednik je onaj robot koji tokom meča, koji traje 90 sekundi, potpuno autonomno sakupi, sortira i odloži na odgovarajuće lokacije što veći broj zadatih elemenata i time osvoji veći broj poena.

U okviru nacionalnog prvenstva u Novom Sadu, održano je i takmičenje iz robotike za mališane “Eurobot Junior” na kom je bilo prijavljeno 18 ekipa a 12 je prošlo sudijsku homologaciju i učestvovalo na takmičenju. Nakon četiri runde, a zatim i polufinalnih i finalnih mečeva, prvo mesto je odnela “Robomafia”, drugo tim “Elektroni” i treće ekipa “Čukarica” iz Male škole elektronike, iz Beograda. Za mališane je, nažalost, otkazano finalno prvenstvo koje je trebalo da se održi u Francuskoj.

Organizacioni tim takmičenja se zahvaljuje svim učesnicima i sponzorima koji su pomogli ovogodišnje takmičenje: Fondacija Dunđerski (Carlsberg), TyphoonHIL, Srbijagas, Microsoft razvojni centar Srbija, FROBAS, Adeco, Fakultet tehničkih nauka i Univerzitet u Novom Sadu.